Een parasolletje in je huid – ook ’s winters

Alex

13 november 2017

Geen reacties

Home Ludy's Blog

Een parasolletje in je huid – ook ’s winters

Een parasolletje in je huid – ook ’s winters

Zonbescherming Environ

De komende maanden gaan weer heel veel mensen op wintersport. Daarom deze keer een blog over zonschade. Natuurlijk, van felle zon krijg je rimpels, maar dat is nog niet eens het grootste probleem Pigmentvlekken zijn dat wel, want die kunnen ontaarden in huidkanker.

Van dichtbij heb ik meegemaakt wat een ellende huidkanker is:  eerst kreeg mijn broer op zijn 17de een melanoom – het allerergste soort huidkanker wat je kunt hebben – en vervolgens mijn oma. Ze hebben de ziekte gelukkig allebei overleefd.

Daardoor besef ik des te meer hoe groot het risico op huidkanker is, zelfs met zonbescherming, zelfs achter een ruit of onder een parasol, maar zeker ook op de skipiste! Juist midden tussen de sneeuw die zonnestralen weerkaatst, en in de schone lucht die veel meer uv-straling doorlaat, is de zonschade veel groter dan in de stad. Daarom is goede zonbescherming essentieel.

 

Inwendige bescherming

Als je eenmaal een pigmentvlek hebt, kun je er zeker van zijn dat je er nog veel meer krijgt, want het proces is in gang gezet en je vitale huidfuncties zijn verstoord. Een hogere zonbeschermingsfactor smeren of alleen maar peelen helpt dan helemaal niet meer. Je moet het anders aanpakken.

Door je huid op te bouwen met vitamine A , creëer je een inwendige zonbescherming. Dan vorm je als het ware een parasolletje in je huid. Zo maak je duurzaam je huid mooier en verlaag je het risico op huidkanker.

 

Ludy Obagi

Teledermatologie

Het is heel belangrijk om bestaande moedervlekken goed te laten nakijken. Ik werk altijd graag met specialisten samen: een huidtherapeut is opgeleid om verdachte plekjes snel te signaleren en is ook BIG geregistreerd, net als een cosmetisch arts. Maar een dermatoloog kan weer net iets beter huidkanker onderscheiden dan de cosmetisch arts.Bij twijfel wordt daarom altijd doorverwezen.

Je hebt tegenwoordig ook geweldige mogelijkheden, zoals teledermatologie.
Dat houdt in dat je met een dermatoscoop een moedervlek fotografeert en die op afstand door een dermatoloog laat beoordelen. Als je je regelmatig laat controleren,  zorgen we er samen voor dat een moedervlek niet te tijd krijgt om te ontaarden in iets wat niet meer omkeerbaar is.

Terug naar Ludy’s blog.

Left Menu Icon