Voor- en Nazorg bij IPL-, Fractional-, of Clearlift Laser

1. VOOR DE BEHANDELING

Het onderstaande is van belang om het resultaat van de behandeling optimaal te laten zijn.

 • Bij de IPL en fractionele laserbehandeling mag de huid niet gebruind zijn door de zon, zonnebank of zelfbruiner. Het resultaat kan negatief beïnvloed worden door activatie van je pigmentcellen (melanocyten). Heb je toch een kleurtje opgedaan dan is het beter om de behandeling een maand uit te stellen. Indien je té gebruind op je afspraak verschijnt, kan de behandeling worden uitgesteld. Weet dat anders hyper- of hypopigmentatie (donkere en/of lichte vlekken) kunnen ontstaan bij een zongebruinde huid, een huid die niet beschermd wordt met SPF, sommige geneesmiddelen, ofwel een huid die daarvoor gevoelig is.
 • Informeer ons bij elke behandeling over je huidige productgebruik, bijvoorbeeld het gebruik van zelfbruiners. Deze hebben namelijk een stimulerende werking op jouw eigen pigmentcellen en hierdoor kunnen pigmentvlekken terugkomen en kan het resultaat van de IPL/laserbehandeling negatief worden beïnvloed.
 • Heb je de afgelopen 4 weken of 4 weken na de laatste behandeling elders een behandeling ondergaan bij een andere specialist, informeer ons hier dan over. Wij adviseren je gedurende onze behandelingen deze niet te combineren met andere behandelingen. In overleg maken we samen met jou een op maat gemaakt behandelplan.
 • Het is een week voor de behandeling tot 4 weken na de behandelingen niet toegestaan om de huid te harsen. Gebruik van retinol wordt afgeraden 3 dagen voorafgaand aan de behandeling.
 • Informeer ons bij elke behandeling of je medicatie gebruikt. Bepaalde medicatie kan een interactie hebben met een IPL of laserbehandeling.
 • Informeer ons als je zwanger wilt worden of als er iets verandert in je gezondheidstoestand. Je mag bij zwangerschap niet behandeld worden met de IPL, of laser.
 • Informeer ons bij gevoeligheid voor een koortslip (herpesinfectie), of andere huidaandoening ook als deze na de behandeling juist is opgekomen. Soms schrijven wij in overleg preventief orale antivirale medicatie voor. Heb je een actieve koortslip op het moment van de behandeling, dan dient deze te worden uitgesteld of kan er een andere behandelzone behandeld worden. Neem voorafgaand altijd even contact op met een van onze medewerkers.
 • Verschijn zonder make-up op de afspraak.

2. TIJDENS DE BEHANDELING

De behandeling duurt in totaal 30 – 90 min. afhankelijk van de grootte van het te behandelen
gebied en het type laser.

Allereerst wordt de huid gereinigd en ontvet. Je zult tijdens de behandeling het volgende voelen:

Bij een Clearlift laserbehandeling voel je een lichte warmteontwikkeling.
Bij een Fractionele laserbehandeling voel je een matige tot sterke warmteontwikkeling.
Bij de IPL-behandeling voelt het alsof er een elastiekje tegen de huid wordt geschoten.

De huid wordt eventueel nabehandeld met een nat kompres of een verkoelende gel, waardoor een onaangenaam gevoel kan worden beperkt

Na de laserbehandeling wordt een crème aangebracht met SPF 50 die ook direct een verzachtende
werking heeft.

3. NA DE BEHANDELING

 • Couperose met IPL behandeld: de huid kan enkele uren rood zijn en warm aanvoelen. Indien het warme gevoel toeneemt mag je de huid thuis koelen met een coolpad. Heel incidenteel kan ook een bloeduitstorting ontstaan als de couperose erg uitgebreid is. Je kunt gedurende de eerste dagen ook wat vocht vasthouden in het gezicht. Is de zwelling te hevig, vraag dan om en recept voor medicatie.
 • Pigment met IPL behandeld: de huid kan enkele uren warm en rood zijn. Indien het warme gevoel toeneemt mag je de huid thuis koelen met een coolpad. Je kunt gedurende de eerste dagen ook wat vocht vasthouden in het gezicht. Het pigment kan na de behandeling donkerder van kleur worden dan het oorspronkelijk was. Na verloop van tijd zal het pigment uiteenvallen en weg te vegen zijn en op andere plaatsen zal het langzaam lichter worden/vervagen. Dit proces duurt meestal een week.
 • Huidvernieuwing en -verstrakking met de Clearlift laser: De huid kan de eerste 2 uur iets roder zijn en wat warmer aanvoelen. Afhankelijk van de diepte waarmee je behandeld wordt kunnen er kleine rode onderhuidse puntjes zichtbaar worden. Deze vervagen binnen enkele dagen.
 • Huidvernieuwing- en verstrakking, of littekenverbetering met de fractionele laser: De huid is meteen na de behandeling wat roder en zal gedurende de eerste dag warm en branderig aanvoelen. Je mag de huid thuis koelen maar dat is niet noodzakelijk. De huid zal gedurende 2 tot 3 dagen in afnemende mate rood verkleurd zijn en kan gaan vervellen. Tevens kunnen er kleine korstjes te zien zijn. Dit heeft enkele dagen tot een week nodig om te verdwijnen.

4. ADVIES EN PRODUCTGEBRUIK NA DE BEHANDELING

Vermijd gedurende minimaal 5 dagen producten met hoge concentraties aan zuren, of retinol (vitamine A). Reiniging, milde toners, hydraterende producten en UV-bescherming zijn wel toegestaan.

Specifiek voor de fractionele laserbehandeling

De huid mag de eerste 12 uur niet gereinigd worden. Hierna adviseren wij om 2x per dag de huid te reinigen met water en een milde reiniger. Niet wrijven over de huid en rustig droogdeppen.

Let op:

 • Het behandelde gebied niet harsen of epileren tijdens de behandelkuur.
 • Vermijd tot 48 uur na de behandeling: intensief sporten, heet douchen, sauna, zwemmen en baden.
 • Het optimale resultaat van de behandeling wordt pas zichtbaar na enkele weken/maanden. Het proces in de huid heeft tijd nodig en de collageenstimulatie verbetert tot 3 maanden na de behandeling. Het volgen van een kuur is daarom aan te bevelen. Je haalt het meeste effect uit de behandeling herhaling met gemiddeld 4-6 behandelingen.
 • Deze behandeling kan om de 4 tot 6 weken worden herhaald.
 • Wederom geldt voor alle behandelingen dat te veel UV-belasting moet worden vermeden en dus elke dag een antioxidant en SPF50 moet worden aangebracht om verkleuringen te voorkomen. Hyper- of hypopigmentatie (donkere of lichte vlekken) kunnen ontstaan bij een zongebruinde huid, een huid die niet beschermd wordt met SPF, sommige geneesmiddelen, of een huid die daarvoor gevoelig is.
 • Direct na de behandeling mag minerale make-up van Jane Iredale worden aangebracht. Ook kan de behandeling afgesloten worden met een SPF 50 met een tintje. Voor alle behandelingen, behalve de fractionele laser, zal minerale make-up direct de eventuele roodheid kunnen camoufleren. Je kunt hierdoor je dagelijkse bezigheden direct weer oppakken.

5. ABONNEMENT

Voor vrijwel alle indicaties zijn meerdere behandelingen nodig om het gewenste resultaat te behalen. Het resultaat zal niet blijvend zijn, omdat de huid continue beschadigingen (zon, stress, roken, luchtvervuiling) op kan lopen. Het zal dus noodzakelijk zijn om behandelingen te herhalen om het resultaat te behouden en te onderhouden. Wij bieden IPL- laserbehandelingen aan in kuurvorm.

6. CONTACT

Indien je vragen hebt over de behandeling of over bepaalde reacties na jouw behandeling, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Neem overdag, maandag t/m zaterdag, telefonisch of per
e-mail contact op met de kliniek via:

070-7370088

info@vanlennepkliniek.nl 

Bel in geval van spoed buiten openingstijden naar:
06-51690024

Left Menu Icon