Cliënt Instructies voor en nazorg Littekencorrectie

Wanneer u een operatie ondergaat voor het verminderen of verkleinen van een litteken, zullen wij er alles aan doen om de behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarbij hebben wij ook uw medewerking nodig! Hieronder vindt u een aantal instructies. Door het volgen van de instructies is de behandeling voor u comfortabeler, het herstel gaat sneller en het bevordert een optimaal eindresultaat. Daarom is het belangrijk dat u onderstaande instructies goed doorleest en nauwkeurig opvolgt.

 

De dag van de behandeling

Er worden eerst foto’s gemaakt. Verwijder van tevoren eventuele make-up.

 

Tijdens de behandeling

De plastisch chirurg zal voor de operatie het litteken (en de eventuele reconstructie) aftekenen, rekening houdend met de zogenaamde huidlijnen. Dit zijn lijnen waarin de huid plooit en zal leiden tot een minder opvallend litteken. De ingreep vindt plaats onder een lokale verdoving. U heeft geen pijn tijdens de ingreep. De ingreep duurt ongeveer 15 tot 30 minuten, afhankelijk van de plaats en de grootte van het litteken, en het aantal littekens dat u laat verkleinen. Na het verkleinen van het litteken wordt de wond gehecht en komt er een hechtpleister op. Na de ingreep kunt u direct naar huis. In het begin kan er wat zwelling of een bloeduitstorting zijn; dit verdwijnt vanzelf binnen een paar dagen. Indien de wond bloedt, is het advies deze continu af te drukken voor minimaal 10 minuten.

 

Na de behandeling

Rust van het geopereerde lichaamsdeel is aan te raden totdat de hechtingen verwijderd zijn om een zo fraai mogelijke genezing te stimuleren. Na het verwijderen van de hechtingen kunt u starten met het masseren van het litteken voor het beste resultaat. Tevens kunt u het litteken insmeren met bio-olie 2x/dag. Bescherm tevens het litteken tegen de zon met een sunblock 50 of hoger gedurende 1 jaar.

 

Controle

Er zal een vervolgafspraak gemaakt worden voor het verwijderen van de hechtingen (na 1 week in het aangezicht en na 2 weken op het lichaam).

 

Pijnstilling

Pijnstilling is meestal niet nodig, maar als u een pijnstiller voor of na de behandeling wenst te gebruiken dan kan dat; u kunt daarvoor paracetamol 500 mg nemen, maximaal 6 tabletten per 24 uur.

 

Werken en sport

Een dag na de behandeling kunt u eventueel weer werken; sporten kan weer na 2 weken.

 

Zwelling

Na de behandeling kunnen er kleine bloeduitstortingen (blauwe plekjes) en wat zwelling ontstaan. Deze verdwijnen weer vanzelf. U kunt koude compressen (cold- packs) gebruiken tegen de zwelling. Indien de wond bloedt, is het advies deze continu af te drukken voor minimaal 10 minuten.

 

Contact met de kliniek

Bij de volgende problemen dient u direct contact op te nemen met onze kliniek:

– Heftige pijn die niet verdwijnt of erger wordt.

– Infectie van de wond: u merkt dat aan plaatselijke roodheid, zwelling, pijn en eventueel pus. Koorts boven de 38,5°C.

– Aanhoudend bloeden van de wond, wat niet stopt na 10 minuten continu afdrukken.

 

Vragen? U mag ons altijd bellen!

Van Lennep Kliniek, telefoon 070 – 7370088, of in geval van nood, telefoon 06 – 5169 0024.

Left Menu Icon