SPF-zonbescherming in de winter en in huis: Waarom zo belangrijk?

SPF-zonbescherming in de winter en in huis: Waarom zo belangrijk?

Wanneer we het hebben over een SPF-zonbescherming, denkt je wellicht direct aan de zon en de zomer. Wist je dat je je huid gedurende het hele jaar dient te beschermen met een SPF, dus ook in de winter en binnenshuis? Wij leggen je graag uit waarom.

 

3 soorten UV-straling

Om te beginnen zijn er drie soorten ultraviolette straling, namelijk:

  • UVA-straling: deze straling is de gehele dag aanwezig en geeft de huid een zongebruinde kleur. Deze vorm van straling kan tot diep doordringen in de huid, waardoor de collageen- en elastinevezels van de huid worden beschadigd. Doordat deze vorm van straling zo diep kan doordringen in de huid, kunnen er mutaties worden veroorzaakt, die in het ergste geval kunnen leiden tot huidkanker. Deze vorm van straling veroorzaakt dus vroegtijdige huidveroudering zoals pigmentvlekken en rimpels.
  • UVB-straling: door UVB straling kan de huid verbranden en kan ook huidkanker optreden. Bij deze vorm van straling worden vooral de buitenste huidlagen aangetast.
  • UVC-straling: deze stralen worden door de ozonlaag geabsorbeerd en bereiken de aarde niet.

 

De schadelijke UV-straling van de zon is altijd aanwezig. Ook via de wolken komen deze stralen op de huid terecht. De huid wordt dus het hele jaar door blootgesteld aan schadelijke UV-stralen, waardoor de huid kan worden beschadigd.

 

De ozonlaag fungeert als een ‘zonnescherm’ van de aarde welke een deel van de schadelijke UV-stralen absorbeert. Gedurende de wintermaanden is de ozonlaag het dunst, waardoor de schadelijke UV-stralen dus in mindere mate worden geabsorbeerd.

 

Ook in de winter is het dus belangrijk om de huid op een dagelijkse basis te beschermen middels een SPF. Doet je dit niet, dan kan er vroegtijdige huidveroudering optreden.

 

Ook in huis kan je huid beschadigen

Wij adviseren ook om binnenshuis een SPF te dragen. Nu thuiswerken vandaag de dag de norm is en we gemiddeld meer uren in huis doorbrengen, denk je wellicht niet direct aan het dagelijks beschermen van je huid. Toch kan de huid ook binnenshuis beschadigen door HEV-licht, dat staat voor ‘high energy visible light’. Dit licht wordt uitgestraald door de smartphone, tablet, televisie- of computerscherm. Naast deze vorm van licht kan de huid ook via glas beschadigen; UVB-stralen worden door de ramen geabsorbeerd, maar UVA-straling komt door het glas heen.

 

Bij Van Lennep Kliniek kun je terecht voor verschillende beschermende producten met SPF. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vloeibare beschermingsfactor, maar wanneer je dit niet prettig vindt zijn er ook minerale poeders en foundations met SPF. Belangrijk is dat de SPF wordt afgestemd op jouw huidtype. Iedere huid heeft een dagelijkse minimale SPF-factor van 15 nodig om deze te beschermen.

 

Vrijwel iedere huid heeft zonschade (photoaging), bij Van Lennep Kliniek kun je terecht voor een vrijblijvend intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt er een 3D-foto gemaakt van je huid, en kan photodamage in de diepere lagen van de huid in kaart worden gebracht. Vervolgens zullen wij je voorzien van een huidplan op maat. Middels behandelingen en productadvies, kan zonschade worden aangepakt en kan verdere zonbeschadiging in de toekomst worden voorkomen; voorkomen is beter dan genezen!

Left Menu Icon