Antioxidanten: Onmisbare superbeschermers!

Antioxidanten, je leest en hoort vast vaker over dit ‘’woord’’. Maar wat houdt dit nu precies in? En waarom is dit zo belangrijk binnen de gezondheid & de huid? Ik leg je kort en krachtig uit waarom antioxidanten in jouw dagelijkse huidroutine moeten zitten.

 

Antioxidanten: Onmisbare superbeschermers!

 

Antioxidanten & hun werking in de huid

Antioxidanten zijn er in verschillende soorten en vormen. Een van de meest bekende en ook een zeer krachtig antioxidant, is vitamine C[1]. Een antioxidant in een product dat gericht is op huidverbetering zorgt ten eerste voor het beperken van huidschade dat veroorzaakt wordt door omgevingsfactoren, waaronder UVA- en UVB-straling, blauw licht, luchtvervuiling, en op lange termijn infraroodstraling. Hierbij kun je denken aan huidcelschade die voor rimpels zorgen, verslapping en collageenverlies, pigmentschade, maar ook DNA-schade aan de cellen. Dit laatste wil zeggen dat antioxidanten kunnen bijdragen aan het beschermen tegen ernstige celschade, zoals het ontstaan van huidkankercellen. Hierbij is het wel belangrijk om ook een SPF, ofwel zonbescherming dagelijks te gebruiken i.c.m. antioxidanten. Zo geef je ook jouw zonbeschermingsproduct een boost, en zorg je voor een betere UV-bescherming door het gebruik van antioxidanten en een zonbeschermingsfactor.

 

Naast dat het huidschade op meerdere gebieden voorkomt, pakken antioxidanten ook al de zichtbare tekenen van schade aan, denkend aan rimpels, fijne lijntjes, pigmentvlekken en verlies van stevigheid[2]. De antioxidanten zorgen ervoor dat lijntjes en rimpels wat verzachten, pigmentvlekken ophelderen, en de stevigheid door bevordering van collageenaanmaak wordt verbeterd.

 

Weerstand tegen vrije radicalen

Al het bovenstaande gebeurt als een antioxidantproduct dat je hebt aangebracht op je huid, vrije radicalen neutraliseert. Vrije radicalen zijn er van nature al in de huid, maar je kan er ook te veel van hebben, waardoor je schade kunt krijgen van huidcellen. Dit teveel aan vrije radicalen kun je krijgen door de eerdergenoemde omgevingsfactoren. Dit wil zeggen dat een overschot aan afbraak van cellen wordt tegengehouden en in balans wordt gebracht door zo’n antioxidant. Kortom: het beperkt een teveel aan huidcelschade.

 

De juiste combinatie

Door een antioxidantproduct aan te vullen met de juiste ingrediënten die bijvoorbeeld pigment aanpakken, of rimpels verzachten, zorg je ook voor zichtbare huidverbetering. Wat voorbeelden van deze krachtige ingrediënten zijn: ‘’Floretine’’, ‘’Ferulinezuur’’ en ‘’Alfa-tocoferol’’ (vitamine E).

 

Meer weten?

Wil jij meer weten over antioxidanten, of weten welk antioxidantproduct voor jouw huid het meest geschikt is? Bij Van Lennep Kliniek helpen we jou graag verder. Door middel van een huidscan kunnen de huidtherapeuten de huid bekijken, zien hoeveel ‘’huidschade’’ er nu aanwezig is en hierop inspelen door de juiste producten te adviseren. Zo kun jij jouw huidschade herstellen, verergering hiervan voorkomen, of preventief aan de slag met professionele huidverbetering. Maak een afspraak een gratis consult.


[1] De werking van een goed vitamine C of ander antioxidantproduct dient wetenschappelijk onderzocht te zijn, wil het product bovenstaande werking en resultaat hebben. Een goed voorbeeld hiervan is “C E Ferulic” van ‘’SkinCeuticals”, en haar andere vitamine C serums. > 30 jaar onderzoek, > 40 klinische studies wereldwijd.
[2] De antioxidant serums van ‘’SkinCeuticals’’.

Left Menu Icon