Pump up the volume! Mijn eerste ervaring met Sculptra

Of ik iets voelde voor een behandeling met Sculptra injectables om het volumeverlies in mijn gezicht te verminderen? Daar moest ik eens goed over nadenken, heel goed. Uiteindelijk gaf mijn nieuwsgierigheid de doorslag, in combinatie met het rotsvaste vertrouwen dat ik heb in de deskundigheid van cosmetisch arts KNMG Ludy Holst en het feit dat Sculptra bestaat uit een 100% biologische, natuurlijke stof die de aanmaak van collageen stimuleert.  

 

De eerste behandeling pakte goed uit. De resultaten van Sculptra verschijnen geleidelijk aan en kunnen tweeënhalf tot drie jaar blijven. De aanmaak van collageen start na vier weken en na een aantal maanden is het effect duidelijk zichtbaar. Lijntjes en rimpels zijn minder diep en de huid voelt voller aan. Ook bij mij. Daarover verderop meer. Er zijn een tot drie behandelingen nodig afhankelijk van leeftijd, leefgewoonten, kwaliteit van de huid en wensen van de cliënt. 

We besloten om tijdens de tweede behandeling met Sculptra verslag van de behandeling te doen. Een interview vanuit de behandelstoel dus. Wat gebeurt er nou precies, hoe bepaalt Ludy haar werkwijze en hoe ervaart de cliënt (ik dus) dat geprik met injectienaalden?  

 

Terwijl Ludy de eerste injectie toedient in de diepste huidlaag, inspecteert ze mijn huid. 

“Je huid is echt steviger geworden! Ik merk het aan het prikken: je huid geeft meer weerstand en ik zie het aan de structuur, die is fijner. Dat komt door de behandeling met Sculptra én doordat je Environ gebruikt. Dat is een reeks producten die je huid steviger maakt, elastischer, waardoor je ook minder last hebt van blauwe plekken. Ik heb vijftien jaar ervaring met Sculptra en weet echt wel hoe het uitpakt. De aanvangssituatie is natuurlijk bij iedereen anders, iedereen heeft een andere huidkwaliteit en een andere opbouw van het gezicht. Als je een stevige huid hebt met beginnend volumeverlies dan kun je super goed scoren met Sculptra. Voor effect bij een wat dunner wordende huid, die al wat volume verlies heeft, heb je meer behandelingen nodig. Het gaat niet allemaal in één keer. Ik ga hier nog een prikje zetten en nog eentje hier bij de mondhoek. Die zul je wel even voelen.” 

sculptra

Hoe werk je? Heb je een doel, een beeld voor ogen? 

“Ik kijk naar wat er onder mijn handen gebeurt. Hoe reageert de huid? Het is beeldhouwen in kleine stukjes. De eerste behandeling is toonaangevend. Je hebt mazzel, bij jou heeft het erg goed gewerkt! Dat is niet bij iedereen zo, soms moet de huid nog meer gestimuleerd worden.  

Jij hebt pigmentvlekjes, dat is een mate van huidbeschadiging door de zon waardoor het collageen wat afneemt. Het is de bedoeling dat ik je er uit laat zien zoals je er een paar jaar geleden uitzag, wat voller dan nu, maar verder hetzelfde. Nu even niet praten…” 

 

 

Ik heb de behandeling gezien bij een andere cliënt. Dat was best schrikken: de naald ging bijna horizontaal onder de huid. Ik weet dus wat er gebeurt, maar behalve het inprikken van de naald, voel ik niets! Het prikken doet op de ene plek wel wat meer pijn dan op de andere. 

“Dat klopt. Rondom je mond en in het midden van je gezicht is het gevoeliger. Na de prik voel je een soort verstrakking, dat komt doordat er verdovingsvloeistof is toegevoegd aan Sculptra. Een half uur na de behandeling heb je daar geen last meer van.” 

 

 

Weet je uit ervaring hoeveel je moet toedienen? 

“Ja. Ik werk meestal met één flacon, maximaal twee. Als ik wat over heb, ga ik hier straks nog een prikje bij doen. Wat een waanzinnige huidverbetering! Nu ik er zo hardop over praat, merk ik nog beter wat Sculptra doet. Deze verbetering krijg je niet met hyaluronzuur. Door jouw acne vroeger, is er ook best wat collageen aangemaakt. Dat is een schrale troost hè?!
Het is jammer dat mensen over het algemeen zo bang zijn om iets te (laten) doen. Kijk nou naar dit resultaat… Terwijl ze verdrietig zijn over het ouder worden. Of teleurgesteld of nijdig. Vooral vrouwen voelen zich afgewezen of wijzen zichzelf af. Ik probeer vrouwen weer een beetje van zichzelf te laten houden, hier in de stoel. Je mag er zijn!” 

 Waarom zou je Sculptra aanraden?  

“Het is een veilige behandeling die je gezicht een liftend effect geeft. Het resultaat is altijd natuurlijk, maar dat geldt eigenlijk voor al onze behandelingen. Hier moest ik even op duwen, vandaar dat er nu een klein bobbeltje zit, maar die gaat snel weer weg. Er zitten wat rode plekjes, maar die camoufleren we met een beetje minerale make-up zodat je er niets van ziet.”  

 

 

Wat moet ik doen en laten na de behandeling? 

“Masseer je gezicht de eerste dagen een aantal keer per dag. Dat kan heel goed met de pre reinigende olie van Environ. Ga niet naar de zonnebank of sauna en blijf een paar dagen uit de zon. Ik hou ervan om een aantal maanden af te wachten, omdat je na 3 – 6 maanden nog verbetering kunt zien. Maar je kunt in principe na vier of zes weken al een volgende behandeling laten doen. Als cliënten er meer vertrouwd mee raken dan doen ze dat”. 

 

Een paar dagen later zijn het bultje en de rode vlekjes inderdaad weg. Ik masseer trouw mijn gezicht. Na een maand of twee zie ik nog geen groot verschil maar ik voel het wel! Bij het reinigen en smeren met crèmes voel ik meer weerstand, alsof mijn huid meer ‘gevuld’ is. Het voelt prettig aan. Ik ben benieuwd hoe het zich nog verder ontwikkelt, vooralsnog ben ik tevreden over het resultaat.

Left Menu Icon