Waarom je vitamine C zou moeten toevoegen aan je huidverzorgingsroutine

Wanneer je huid een oneffen teint, een ruwe textuur, acne littekens, een doffe uitstraling of fijne lijntjes heeft, dan is vitamine C dé oplossing! Vitamine C is het best onderzochte cosmetica-ingrediënt dat de huid echt verbetert. Vitamine C is essentieel voor de vorming van collageen en dus de versteviging van de huid. Huidtherapeut Isla legt je in dit blog alles uit over dit krachtige ingrediënt.

 

Verschillende soorten Vitamine C

Vitamine C is eigenlijk een overkoepelende term, want er zijn veel verschillende soorten. Vitamine C wordt ook wel ascorbinezuur genoemd. Helaas werkt ascorbinezuur op zichzelf niet goed genoeg omdat het in water oplosbaar is en daardoor snel zijn werkzaamheid verliest. Gelukkig kan ascorbinezuur gestabiliseerd worden met verschillende stoffen, zodat het zijn werkzaamheid behoudt. Hieronder vind je de andere namen die onder vitamine C vallen en je vaker zult tegenkomen op ingrediëntlijsten:

  • Magnesium Ascorbyl Fosfaat
  • Natrium Ascorbyl Fosfaat
  • Ascorbyl palmitaat
  • Ascorbyl Tetraisopalmitaat

 

Werking

Vitamine C is een antioxidant. Antioxidanten zijn vitamines en mineralen die ervoor zorgen dat vrije radicalen geen schade kunnen aanrichten aan ons lichaam. Vrije radicalen zijn agressieve moleculen die in ons lichaam ontstaan bij oxidatieprocessen. Oxideren heeft te maken met zuurstof en oxidatie is een normaal proces in ons lichaam. Een ander woord voor oxideren is roesten, en huidoneffenheden zoals pigmentvlekken zijn dus eigenlijk roestvlekken. Vitamine C gaat deze schadelijke werking van zuurstof tegen en vertraagt het oxidatieproces. 

 

Omdat vitamine C antioxiderende eigenschappen heeft, helpt het bij het natuurlijke regeneratieproces van de huid, waardoor ons lichaam beschadigde huidcellen kan herstellen. Dit kan een uitkomst bieden wanneer je na een acne uitbraak rode en bruine pigmentvlekjes overhoudt (Post Inflammatoire Hyperpigmentaties). Vitamine C is behulpzaam bij het voorkomen van littekens.

 

Preventie

Naast de behandeling van aanwezige huidoneffenheden, kan vitamine C ook een andere preventieve werking hebben. Zo kan het helpen tegen vroegtijdige veroudering van de huid en de schade beperken die wordt veroorzaakt door blootstelling aan UV-straling. 

 

Juiste dosering & verpakking

Wat wel belangrijk is om te weten, is dat vitamine C alleen werkt in hoge concentraties (ten minste 4%). Om te weten of een product voldoende vitamine C bevat, kan je op de achterkant van de verpakking kijken naar de ingredientenlijst. Hoe hoger in de lijst de vitamine C vermeld staat, hoe hoger het percentage.

Daarnaast moet je goed op de verpakking van het product letten; Vitamine C is niet bestand tegen licht en zuurstof. Daarom kan je vitamine C het beste kopen in een afgesloten flesje met pompsysteem of in een flesje met donker bewerkt glas. Dus liever geen potje met deksel. Hierdoor verliest het zijn werkzaamheid en kan het juist een averechts effect hebben.

 

Bovendien is aangetoond dat vitamine C in combinatie met andere antioxidanten, bijvoorbeeld vitamine A, of E, zijn werk nog beter kan doen!

 

Breed aanbod

Bij Van Lennep Kliniek bieden wij verschillende serums aan met vitamine C erin. Zo heeft Environ de Mela-Even Cream (Intense C-Boost) en ZO Skin Health de 10% Vitamin C Self-Activating.

 

Mijn favorieten zijn de antioxidant serums van SkinCeuticals. Leuk weetje: in de namen van SkinCeuticals staat de C voor vitamine C. Zo heb je bijvoorbeeld de CE ferulic, Phloretin CF en de Silymarin CF. 

 

Bekijk Producten
Left Menu Icon