Het vak cosmetisch arts KNMG krijgt eindelijke erkenning

Ludy Holst, cosmetisch arts KNMG

Eindelijk is het zover! Het profiel cosmetische geneeskunde is erkend door de KNMG *. Dat betekent dat per 1 juli 2019, de titel cosmetisch arts een beschermde titel is en als een erkend medische discipline zal worden gezien naast de andere medisch specialismen. “De tijd van wanpraktijken met botox en fillers en beunhazen is hiermee snel verleden tijd!”

 

“Ik zie regelmatig cliënten op het spreekuur die eerst elders zijn behandeld. Vaak is de prijs een lokkertje geweest. Het is ook begrijpelijk dat het voor de klant lastig is om een keuze te maken tussen de verschillende klinieken. Helaas zie ik de cliënt vervolgens terug vanwege een bedroevende cosmetische uitkomst of soms een complicatie. Ofwel er is een medisch technische fout gemaakt, ofwel het beoogde eindresultaat is niet behaald en dat heeft de cliënt dus onnodig geld gekost. Natuurlijk ben ik bereid om te kijken naar de beste oplossing samen met de client. We plannen dan opnieuw een intakegesprek, en bepalen we samen welke behandeling er nodig is om het gewenst resultaat te bereiken.”

 

De profielerkenning is een mijlpaal als het gaat om de bescherming van cliënten tegen niet bekwame behandelaars, maar óók om wél bekwame cosmetisch artsen een beschermde kwalificatie te bieden. Kwaliteit en veiligheid bieden in de zorg is een belangrijke pijler nu en in de toekomst. De NVCG ** heeft onlangs een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat er nog steeds een groeiende vraag is naar cosmetische behandelingen. Bijna 23% is jonger dan 35 jaar. Daaruit blijkt dat de cosmetische geneeskunde steeds meer is ingeburgerd en dat brengt verantwoordelijkheden met zich mee.

 

“Cliënten komen bij mij voor een second opinion, vanwege een botox die na een paar weken al is uitgewerkt, of waarbij het op de verkeerde plek is ingespoten. Daarnaast zie ik problemen met fillers, waarbij er teveel, of op de verkeerde plek is ingespoten met een onnatuurlijk resultaat tot gevolg. Tot op heden is het de cliënt vaak onduidelijk of de initiële behandeling überhaupt wel door een gecertificeerd cosmetisch arts werd uitgevoerd.”

 

Cliënten kunnen vanaf 1 juli 2019 inzien of een cosmetisch arts bekwaam is. Alle NVCG-gecertificeerde artsen krijgen per 1 juli 2019 de beschermde titel cosmetisch arts KNMG. Hiervoor is het mogelijk het KNMG register te raadplegen of te kijken op de website van de NVCG.

 

“Nu de bekwaamheid van de door de KNMG erkende cosmetisch artsen gewaarborgd is, is er eindelijk gehoor gegeven aan de borging van kwaliteit en veiligheid voor de cliënt. Ik ben dankbaar voor al het werk dat onze NVCG-vereniging hiervoor heeft verricht, en ook dat ik op tijd de juiste keuze heb gemaakt voor dit fantastische mooie vak! Daardoor ben ik per 1 juli 2019 cosmetisch arts KNMG en zijn we tevens opleidingskliniek!”

 

 

* KNMG = Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst

** NVCG = Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde

 

Download het aanverwante artikel “Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken’ (PDF | 72Kb)

Left Menu Icon