Mondkapjes niet altijd huidvriendelijk – What to do!?

Voor degene die mij nog niet kennen, zal ik mijzelf even kort voorstellen: Mijn naam is Seline Koek, en ik ben werkzaam als huidtherapeut bij Van Lennep Kliniek.

 

Mondkapjes kunnen huidirritaties veroorzaken

In dit blog wil ik het met jullie hebben over het dragen van mondkapjes en de huid. Het dragen van mondkapjes wordt steeds vaker geadviseerd om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan en op te drukbezochte plekken is het zelfs een verplichting geworden.

 

Natuurlijk is het erg verstandig om je te houden aan de regels en mee te gaan met deze ‘’safe trend’’, maar er zijn ook nadelen bij het dragen van zo’n mondkapje. Soms lukt het niet vanwege medische redenen, zoals een allergisch astma, of COPD. Ook kan het mondkapje behoorlijk irriterend zijn voor de huid. Ik hoor dat steeds vaker om mij heen en ik zie steeds meer foto’s voorbij komen van huidirritaties door het dragen van mondkapjes.

 

Hoe komt dit eigenlijk?

Doordat de huid wordt afgesloten tijdens het dragen van mondkapjes, ga je meer transpireren in het gezicht. De huid kan niet goed ‘’ademen’’. Nu is het zo dat dat zweten niet per se tot irritaties of puistjes hoeft te leiden. Het kan er wel voor zorgen dat zweet samen met talg en afvalstoffen uit de poriën zich ophoopt onder je mondkapje. De huid kan deze ongewenste stoffen niet kwijt.

 

Daarnaast is de mechanische wrijving van het mondkapje op de huid ook niet altijd een pretje. Het kan leiden tot schuurplekken, schaafwondjes en huidirritaties. Mondkapjes kunnen van materialen gemaakt zijn die zo huidvriendelijk zijn, denk hierbij aan synthetische, of ruwe stoffen, of niet-natuurlijke materialen.

 

Als de huid constant te maken krijgt met schaafwondjes of irritaties, dan heeft ze te weinig hersteltijd, waardoor dit zelfs pigmentvlekken kan veroorzaken. Reden te meer om altijd een goede UV-bescherming te gebruiken.

 

Hoe bescherm je de huid tegen deze irritaties of verstopte poriën?

Mocht je last hebben van verstoppingen in de huid door overmatig zweet en talg, dan raad ik je aan om de poriën goed ‘’schoon’’ te houden. Belangrijk hierbij is dat je de juiste skincare  gebruikt, die de huid niet beschadigen, maar die wel talgreducerend zijn.

 

Het advies is om bijvoorbeeld aan de slag te gaan met het ‘’Getting Skin Ready’’ stappenplan van ZO Skin Health. Dit is een speciale dagelijkse routine, die de huid diep reinigt, overtollig talg en opgehoopte bacteriën reduceert en ervoor zorgt dat de poriën niet verstopt raken. Het mooie aan deze routine is dat het aangepast kan worden aan elk huidtype! Zowel voor de vette, talgrijke huid als voor de normale of gemengde huidtypen.

 

Producten die beschermen tegen een overgevoelige huid

Als je juist een overgevoelige huid hebt die reageert op de wrijving en de materialen van de mondkapjes, dan is bescherming en herstel van de huid prioriteit. Denk hierbij aan ‘’Colostrum gel’’ en “Antioxidant gel” van Environ. Dit powerduo helpt je huid  er weer tegen te kunnen. Natuurlijk wel vooraf gegaan door een milde maar effectieve reiniging, waarbij de pre-cleansing oil (samen met een cleanser!) een must is. Dit product reinigt zeer grondig en versterkt ook de huidbarrière.

 

Kom gerust langs op het spreekuur, zodat we een huidanalyse kunnen doen en een advies op maat kunnen samenstellen.

Mondkapjes kunnen huidirritatie veroorzaken
Left Menu Icon