In de voorjaarseditie (#44) van LEVEN! Magazine – Den Haag is het onderstaande artikel verschenen.

Heb ik nog genoeg collageen?

Een van de belangrijkste bouwstenen van een mooie huid is collageen. Dit van nature aanwezig eiwit neemt helaas af na je dertigste. Gelukkig kun je bij Van Lennep Kliniek terecht voor verschillende methoden van collageenstimulatie om de natuurlijke aanmaak van collageen te bevorderen.

 

“In de Van Lennep Kliniek krijg ik regelmatig mensen over de vloer die zich opeens druk maken over hun slapper wordende huid door collageenverlies.” Aan het woord is drs. Ludy Holst, Cosmetisch arts KNMG bij Van Lennep Kliniek Den Haag en Oegstgeest. “Ludy”, vragen ze me dan, “heb ik nog wel genoeg collageen voor mijn leeftijd?” Het is goed dat ze erover nadenken. Collageen is het basismolecuul voor het bindweefsel dat verantwoordelijk is voor de stevigheid en de elasticiteit van de huid. Als de hoeveelheid collageen afneemt, krijgen we rimpels. Fijnere, maar ook diepere lijnen. En bepaalde andere lichaamsonderdelen, zoals hals, handen, billen en buik, worden daarmee ook slapper.

 

Collageen

We moeten dus zuinig zijn op onze huid. Niet alleen het ouder worden speelt een rol bij de verminderde aanmaak van collageen, ook iemands levensstijl. Bij iemand die rookt, breekt het sneller af, net als bij iemand die veel in de zon ligt. UV-bescherming is noodzakelijk, evenals beweging, gezond eten en het drinken van voldoende water. Slechts 20% is genetisch bepaald, de overig 80% van de afbraak is onder invloed van externe factoren. Vraag je je ook wel eens af of het allemaal wat strakker of minder slap kan? Maar ben je bang dat anderen zien dat je iets hebt laten corrigeren? “Mijn motto: als je gedoseerd gebruik maakt van alles wat we tot onze beschikking hebben, dan is de uitkomst altijd natuurlijk en werk je aan een huid die tegen een stootje kan en alleen maar mooier wordt met de jaren”.

 

Investeer in de toekomst

Op de vraag welke behandeling het beste is voor huidverstrakking en -versteviging, kan niet meteen een eenduidig antwoord worden gegeven. Het is maatwerk en er zijn meerdere collageenstimulerende behandelingen mogelijk. Op het gebied van injectables is Sculptra een duurzame behandeling. Het polymelkzuur dat wordt ingespoten, stimuleert de aanmaak van je eigen collageen. Een proces dat na circa 4 weken op gang komt.

 

Voor wie niet van naalden houdt, bestaan natuurlijk alternatieven, zoals bindweefselmassage in kuurverband. Hierbij wordt collageen gestimuleerd middels een stevige manuele behandeling door een speciaal hiervoor opgeleide huidtherapeut. De huid krijgt echt een lift en het is een uitstekende manier om de huidconditie te verbeteren. Op het gebied van laserbehandelingen beschikken we over de Accent XL en de Clearlift laser. Beiden zorgen o.a. voor de productie van nieuw collageen, wat resulteert in een stevige, strakke huid. Niet alleen het gelaat, maar ook de hals, het decolleté en het lichaam kunnen worden aangepakt. “Wij willen vrouwen en mannen met zekerheid naar zichzelf laten kijken, want een goede balans tussen binnen- en buitenkant draagt bij aan een positief leven.”

 

Download het artikel (PDF | 237Kb)

Left Menu Icon