Interview met huidtherapeuten team | Cg MAGAZINE

HET IS FANTASTISCH LEUK EN LEERZAAM OM MULTIDISCIPLINAIR TE WERKEN, DAT IS ALTIJD MIJN DROOM GEWEEST! IN EEN TEAM VAN COSMETISCH ARTSEN, PLASTISCH CHIRURGEN, HUIDTHERAPEUTEN EN CONSULENTEN WERKEN WIJ SAMEN MET ONZE KLINIEKMANAGER, FRONT- EN BACKOFFICE OFFICE AAN EEN OPTIMALE ZORG VOOR ONZE CLIËNTEN.’

 

Welke opleiding heb je gevolgd en hoe was de verhouding tussen medische versus cosmetische huidtherapie?

 

Seline: “Ik heb een Bachelor Degree Huidtherapie behaald, dit was een 4- jarige HBO opleiding op de Haagse Hogeschool. De verhouding tussen medische huidtherapie en cosmetische huidtherapie was niet evenredig naar mijn idee. Ik vond zelf dat er iets meer focus werd gelegd (vooral tijdens de vaardigheidslessen) op elektrische epilatie, zwachtelen, huidziekten en -aandoeningen en oedeemtherapie. Laser-, IPL-behandelingen en andere behandelingen die ik nu wel veel doe in praktijk, zoals peelings, bindweefselmassage, HydraFacial enz. kwamen minder aan bod”.

 

Je voert nu cosmetische behandelingen uit, sluit dit aan bij jouw opleiding?

 

Seline: “Het theoriegedeelte sluit redelijk aan op de cosmetische behandelingen die ik nu doe. Dan heb ik het over de basiskennis, de algemene theorie van de huid, algemene theorie over bepaalde zuren voor de huid etc. Kennisoverdracht specifiek gericht op de behandelingen die ik nu doe zoals Laser/IPL, bindweefselmassage, HydraFacial, en peelings was minder aanwezig. Dit leerde ik pas echt tijdens stages. Toen ik bij Van Lennep Kliniek begon, zijn de interne trainingen over professionele huidverbeteringsproducten en de daarbij aansluitende huidtherapeutische behandelingen erg leerzaam en verdiepend geweest voor mij. Ik leer ook veel doordat mijn huidtherapie collega’s en onze cosmetisch arts drs. Ludy Holst kennis aan elkaar overdragen en we onze successen en moeilijke casuïstiek met elkaar bespreken”.

 

Wat is op dit moment jouw favoriete behandeling en heb je op de opleiding hierover kennis opgedaan of dit meer geleerd in de praktijk?

 

Fleur: “Mijn favoriete behandeling op dit moment is de HydraFacial. Tijdens mijn opleiding had ik al goede verhalen gehoord over deze behandeling, maar de uitvoering ervan heb ik echt pas tijdens mijn stage geleerd. Het fijne van de HydraFacial is dat het een snelle en effectieve behandeling is en dat het resultaat al direct zichtbaar is! Dit maakt de behandeling ideaal voor iedereen die snel een mooie glow wil hebben van de huid. Daarnaast is de behandeling heel mooi te combineren met andere huidverbeterende behandelingen”.

 

Zijn er ook behandelingen die jij uitvoert die vergoed worden door de verzekering?

 

Fleur: “Er zijn een aantal huidtherapeutische behandelingen die ik uitvoer die vergoed kunnen worden door de zorgverzekering. Bijvoorbeeld acnebehandelingen en laserontharen in het gelaat bij vrouwen. Ook het behandelen van littekens en het verwijderen van huidoneffenheden in het gelaat valt onder verzekerde zorg. Behandelingen die ik hiervoor toepas zijn bijvoorbeeld cryotherapie en micro-coagulatie”.

 

Hoe ervaar jij de samenwerking met een cosmetisch arts?

 

Danielle: “Het is fijn dat onzekerheden rondom een behandeling/ diagnose intern besproken kunnen worden. Daarbij is het een hele leuke en goede aanvulling op elkaar samen kunnen we tot veel mooiere resultaten komen dan alleen”.

 

En behandelen jullie weleens één cliënt tezamen op een dag?

 

Danielle: “Het komt wel eens voor dat een cliënt bij beide behandelaars op een dag komt. Dit gebeurt niet heel vaak omdat er niet altijd op dezelfde locatie een huidtherapeut en arts aanwezig zijn. Daarnaast is het niet altijd mogelijk behandelingen met elkaar te combineren, dit moet goed vooraf ingepland worden”.

 

Hoe houd jij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in dit vak? Ik neem aan dat jij voor jouw beroepsgroep ook nascholing moet volgen?

 

Danielle: ”Ik lees de nieuwsbrief van de NVH, hou Social Media in de gaten van verschillende klinieken en lees het Nederlandse tijdschrift voor huidtherapeuten. Daarnaast volg ik cursussen om mijn kwaliteit te behouden, deze cursussen richten zich voornamelijk op de aspecten binnen het behandelen waar ik me op dat moment nog niet zeker genoeg over voel. Om de titel ‘huidtherapeut’ te behouden moeten er 150 accreditatie punten behaald worden in 5 jaar”.

 

Ben jij lid van een beroepsvereniging en of een andere vereniging zoals de DALA?

 

Margot: ”Ik ben lid van de beroepsvereniging van huidtherapie; de NVH (Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten). Daarnaast sta ik ingeschreven in het KP-register om mijn kwaliteit als huidtherapeut de behouden en verder te ontwikkelen”.

 

Wat is jouw ambitie in de toekomst, hoe zou je willen uitgroeien?

 

Margot: ”Als huidtherapeut wil ik me graag blijven ontwikkelen en specialiseren. Door bijvoorbeeld verschillende cursussen te volgen waardoor het behandelaanbod wordt verruimd. Daarnaast denk ik dat ik binnen de cosmetische industrie niet ben uitgeleerd en zou een opleiding tot Physician Assistant een geweldige aanvulling vinden. Dit is voornamelijk mijn ambitie op behandelgebied. Een verantwoordelijke functie of extra verantwoordelijkheid over bijvoorbeeld teamhuidtherapie wanneer deze nog meer groeit, lijkt me ook erg interessant”.

 

Leuk artikel?

Je kunt het origineel als PDF downloaden (2,2Mb)

Left Menu Icon