Eerste duurzame kliniek

door Tanja Verkaik

 

DEN HAAG • Het dak van het voormalig tankstation aan het Haagse Willem Witsenplein is getransformeerd tot een groene oase. Tegenwoordig huist de Van Lennep Kliniek in het pand. “Het is de eerste duurzame kliniek van Den Haag en misschien wel van Nederland”, zegt eigenaresse Ludy Holst trots.

 

Eerste duurzame kliniek met groen dak

 

Holst schakelde Ingrid Vogels van Green2live in om haar kliniek klaar te maken voor de toekomst. “Het zal niet de eerste gedachte zijn van veel mensen: een kliniek in botox en fillers die haar bijdrage wil leveren aan het klimaat. Maar ik hou van mooi en esthetisch en gun mijn buren ook iets leuks om naar te kijken. Daarnaast wil ik ‘future proof’ zijn.”

 

Ingrid Vogels is met haar bedrijf gespecialiseerd in verduurzaming. „En ik ben goed in het vinden van de juiste potjes.” Vogels heeft in totaal al zo’n 7000 vierkante meter dak vergroend. “Onder meer het dak van Museon”, vertelt ze. “De gemeente Den Haag stimuleert de aanleg van een groen dak of
zonnepanelen met de Duurzame Dakenjacht. Het water van regenbuien kan vaak niet weg. Groene daken zorgen er onder meer voor dat het riool niet wordt overbelast.”

 

Op het dak van de Van Lennep Kliniek lag standaard zo’n tien centimeter water. Dat is verruild voor 16 centimeter isolatie en daarbovenop sedum (mossen en vetplanten). “In de zomer is het zo’n zeven graden koeler in het pand door het groene dak en voldoet daarmee aan de nieuwste normen (bijna
energieneutrale gebouwen, red.) waar alle nieuwbouw in 2021 aan moet voldoen.”

 

De volgende stap in het vergroenen van de kliniek is het aanbrengen van dubbel glas. „Het liefste wil ik ook nog een warmtepomp”, zegt Holst. “Leuk voordeel van een groen dak is dat je energierekening omlaag gaat en bovendien is vergroenen ook fiscaal aantrekkelijk”, besluit Vogels.

Left Menu Icon